جلسه اول 95/07/07
به نام خداوند جان و خرد
با عرض سلام و ادب خدمت والدین گرامی
عنوان :آشنایی با درس مهارت و آموزش قوانین به کودکان
آموزش کودکان در سالهای اولیه زندگی از اهمیت خاصی بر خوردار است . عادات ،طرز تفکر ،عقاید و تمایلاتی که فرد در ایام کودکی کسب می کند ،اساس موفقیت و یا شکست اورا در دوره های بعدی زندگی تشکیل می دهد و توانمندی های رفتار و ویژگی های شخصیتی بزرگسالان تحت تاثیر رویدادهایی است که در دوران کودکی برای آنها اتفاق افتاده است .در برنامه آموزش مهارتهای زندگی سعی می شود در کنار آموزش های عمومی از جمله ریاضی،علوم،فارسی فرصت هایی فراهم گردد ،تا کودکان بتوانند در مورد خود، انسانهای دیگر و کل اجتماع به طور شایسته ومطمئن عمل نمایند .در این جلسه بعد از معرفی خود وآشنایی با دانش آموزان در ارتباط با واژه مهارت و اینکه منظور از مهارتهای زندگی چیست با مثال و طرح پرسش برای دانش آموزان توضیحاتی داده شد.
بچه ها میدانید چرا مدرسه می آییم؟
می دانید چه چیزهایی در مدرسه یاد می گیریم؟
غیر از درس خواندن در مدرسه چه می کنیم ؟
ما می خواهیم در در کنار درس خواندن و بازی کردن یاد بگیریم چه طور غمگین نباشیم ،دوست پیدا کنیم ،عصبانی نباشیم و مهربان باشیم اسم درس مان مهارت زندگی است .می دانید مهارت یعنی چه ؟چند تا کار را بگویید که می توانیم در آن ها مهارت پیدا کنیم؟ به نطرتان برای زندگی کردن هم باید مهارت داشته باشیم ؟ چطوری ؟آیا شما دوست دارید مهارت زندگی را یاد بگیرید ؟ما در این درس فقط بازی و نقاشی و تفریح می کنیم مثل زنگ ورزش بعد از آشنا شدن دانش آموزان با درس مهارت همچنین در مورد قوانین کلاس به دلیل نیاز به تعامل و ارتباط زیاد دانش آموزان با یکدیگر تو ضیحاتی داده شد.
جلسه دوم درس اول 95/07/14
به نام خداوند جان و خرد
عنوان :همه چیز درباره من
با عرض سلام و احترام خدمت اولياي گرامي
مهارتهای زندگی مجموعه ای از توانمندیهایست که از طریق آموزش و تمرین قابل اکتساب بوده و دستیابی به آنها موجب شناخت خود، افزایش توانایی برقراری ارتباط با دبگران،احساس رضایت بیشتر وموفقیت در زندگی می شود هدف از آموزش مهارتهای زندگی به کودکان ارتقای سلامت روان و آماده کردن آنها برای زندگی آینده است اولین وزیر بنایی ترین مهارت خودآگاهی است خود آگاهی یکی از مهم ترین عواملی که به ما کمک می کند زندگی خوب و موفق داشته باشیم منظوراز خود آگاهی این است که خود را بشناسیم احساس خوبی در مورد خود مان داشته باشیم و از کسی که هستیم شاد و راضی باشیم . در این جلسه کاربرگ تحت عنوان همه چیز درباره من به دانش آموزا ن داده خود شد واز آنها خواسته شد که آن را تکمیل نمایندهدف این بود که کودک را با علایق و چیزهایی که دوست دارد یا حتی دوست ندارد آشنا کنیم ،کودک در مورد علایق خود نسبت به دوستان ،خانواده غذاها ،رنگ ها ،بازی ها ،و......آگاهی پیدا کند آگاهی وشناخت علایق می تواند به برنامه ریزی های هر فرد ی کمک کند و هدف این است در پایان هر فعالیت کودک قادرباشد نسبت به علایق خود شناخت کامل پیدا کند .
جلسه سوم 95/07/21
بنام خداوند جان و خرد
با عرض سلام و احترام خدمت اولياي گرامي
اين جلسه به علت عزاداري محرم تشكيل نشد.
جلسه چهارم، درس دوم 95/07/28
بنام خداوند بخشنده مهربان
عنوان :اگر دوچرخه ام می توانست حرف بزند
با عرض سلام و احترام خدمت اولياي گرامي
امروزهدف از شناخت و آگاهی انسان از خود نیاز مند دانش و روش است ،چون انسان هزاره سوم بیش از هردوره دیگری با ارتباطات و فناوری گره خورده شناخت وی از خود مستلزم بررسی و ارزیابی صحیح از خود است .خود آگاهی مهارتی است که به ما کمک می کند تصور درستی از خود داشته باشیم وبا تعمق نسبت به خود به تمام ویزگی های فکری خود بنگریم و خود را بهتر بشناسیم از حقوق و مسئولپیتهای خود آگاه باشیم و تصمیم بگیریم چگونه باشیم ودر زندگی چگونه رفتار کنیم تا موفق تر وشاد تر باشیم. هدف از آموزش این مهارت کمک به کودک جهت شناخت خصوصیات خود ،ارزیابی مثبت از آن ها و احساس رضایت +درک واقع بینانه کاستی ها و پذیرش آن ها به عنوان بخشی از وجود خود +قبول اشتباهات و یادگیری از آن ها
شکل گیری شناخت خود و سپس ارزشمندی خود و سپس احترام به خود
در همین راستا کاربرگ تحت عنوان اگر دوچرخه ام می توانست حرف بزند به دانش آموزا ن داده شد و از آنها خواسته شد در قالب فعالیت نقاشی آن را تکمیل نمایند.
جلسه پنجم درس سوم 95/08/04
بنام خداوند بخشنده مهربان
عنوان :من نقاط قوت وضعف خود را می شناسم
با عرض سلام و احترام خدمت اولياي گرامي
مولوی غزل معروفی دارد که در بیتی از آن می گوید :از کی آمده ام آمدنم هر چه بود /به کجا می روم آخر ننمایی وطنم یقینا این بیت شاعر ،اشاره به روایت معروف امام علی دارد که در آن لزوم بر خودشناسی و مشخص بودن مبدا و معاد برای انسان تاکید شده است . خود آگاهی یا خودشناسی یعنی توانایی درشناخت دقیق هیجان ها به هنگام وقوع آن ها و درک شیوه های معمولی فرد برای واکنش نشان دادن به دیگران در وضعیت های مختلف ،توانایی شناخت عمیق عواطف ، شناسایی نقاط ضعف و قوت و ارزیابی دقیق آن ها.ب عبارتی دیگر در مهارت خود آگاهی می آموزیم با تکیه بر نقاط قوت برای بهبود نقاط ضعف خود تلاش کنیم . آگاهی از نقاط ضعف باعث می شود تا فرد تسلط بیشتری بر خود داشته باشد شناخت نقاط ضعف و اشتباهات و نارضایتی ها اولین قدم در جهت تغییر شناخت و اقدام در جهت رفع و اصلاح آن است. در آموزش مهارتهای زندگی برای این که کودک بتواند از خود ارزیابی مثبتی داشته باشد و خود را با ارزش بداند باید از خصوصیات مثبت توانایی ها ،زیبایی ها و استعدادهای خود آگاه بوده و به آنها ارج نهد و از این ویژگی ها احساس خوشحالی و رضایت کند .علاوه بر این کودک باید قادر باشد به طور واقع بینانه محدودیت ها ،کاستی ها و ناتوانی های خود را ببینند و آنها را به عنوان قسمتی از خود بپذیرند و از وجود آنها شرمنده نباشند.در این جلسه در قالب فعالیت بازی و نقاشی سعی کردیم دانش آموزان را با نقاط قوت و ضعف آن ها آشنا نماییم و همچنین این مطلب عنوان شد که همه انسانها نقاط قوت و ضعفی دارند بعضی از این نقاط ضعف قابل تغییر نیستند وما باید یاد بگیریم که آنها را بپذیریم و به جای غمگین شدن و غصه خوردن به نقاط قوت زیادی که داریم فکر کنیم ودر کارهایی که که می توانیم پیشرفت کنیم ،بهتر شویم تلاش کنیم ولی بسیاری از ضعف هایمان قابل تغییر هستند و می توانیم آنها را اصلاح کنیم مهم ترین چیزی که همیشه به خاطر داشته باشید این است که هدف ما نباید اول شدن ،قهرمان شدن باشد بلکه باید سعی کنید تمام تلاش های خود را برای اصلاح نقطه ضعف هایتان انجام دهید با انجام این کار قهرمان هستید.
جلسه ششم درس چهارم 95/08/11
بنام خداوند بخشنده مهربان
عنوان:پرچم من
با عرض سلام و احترام خدمت اولياي گرامي
با پیشرفت تکنولوژی و زمان ،ضروری است تا دانش و مهارت های خود را برای همراه شدن با تغییرات روزمره جامعه به روز و تازه نگه داریم البته نقطه شروع این فرایند ،شناخت خود به عنوان فردی منحصر به فرد است و برای این کار باید شایستگی ها و توانمندی های خود را تعیین کرده و نیروهای بالقوه وجودمان را شناسایی کنیم.شناخت خود و آگاهی از مفاهیم درونی و ذهنی خویش به عنوان یک شخص می تواند فرد را در رویارویی با مشکلات و مسائل زندگی یاری دهد. باورها ارزش ها و نگرش های فرد روی ادراک وی از دنیای پیرامون و چگونگی پاسخ او به محیط اثر می گذارد . در واقع ما بر اساس یک چهار چوب ذهنی منحصر به فرد عمل می کنیم و برای شناخت خود ،آگاهی از این چهار چوب ذهنی لازم و ضروری است. در این جلسه کار برگ تحت عنوان پرجم من به دانش آموزان داده شد ودر قالب فعالیت نقاشی از آنها خواسته شد که آن را تکمیل نمایند در این جلسه در راستای جلسا پیشین به دانش آموزان آمووزش داده شد که همه افراد بی نظیر و اختصاصی هستند چون خصوصیات ،علایق ،توانایی ها و ضعف های خاص خود را دارند و این باعث می شود که هر فردی بی نظیر و منحصر به فرد باشد پس هر فردی بی نظیر است چون هر فرد فقط یکی در دنیا پیدا می شود و آن یکی هم فقط خود اوست .
جلسه هفتم درس پنجم95/08/18
بنام خداوند بخشنده مهربان
عنوان : مکعب شگفت انگیز
با عرض سلام و احترام خدمت اولياي گرامي
صاحبنظران خودآگاهي را شناختي كه فرد نسبت به خود به دست ميآورد، ميدانند كه اين شناخت به دو طريق كسب ميشود يكي از طريق مقايسهاي كه فرد بين خود و اطرافيان انجام ميدهد و ديگري از طريق بازخوردهايي كه سايرين به فرد ميدهند.
بهاينترتيب فرد به احساس خوبي دست پيدا ميكند و خود را توانا، جذاب و دوست داشتني ميبيند. اين توصيف كه تداعيكننده تواناييهاي فرد است در روانشناسي خودآگاهي ناميده ميشود.
تواناييهايي كه لازمه دانستن خودآگاهي است، سه دسته است كه شامل 1-تواناييهاي جسمي و فيزيكي2-تواناييهاي فكري و روحي و 3-تواناييهاي جسمي و روحي با هم ميشود.
انسان بايد براي شناخت دقيقتر و بهتر خود، آگاهيهايش را در مورد شناخت تواناييهاي خود طبقهبندي كند. مثلا بداند كه شناخت علايق، خصوصيات، روحيات، احساسات، هيجانات، تفكرات و عواطف منوط به داشتن آگاهي دقيق از خصوصيات روحي و رواني و دروني خود است كه همان شناخت فكر است و روانشناسان از آن فرآيند آگاهي داشتن از فكر بهعنوان فراشناخت ياد ميكنند.
همچنين شناخت تواناييهاي جسماني منوط به شناخت خصايص و تواناييهاي بيروني و فيزيكي او است. ديگران عامل مهمي براي تصويري واقعي از خود ارايه دهند و خودشان را تعريف كنند، ارزشهاي مورد قبول خود را بشناسند و بر خواستهها، نيازها، تمايلات، ترسها و هيجانات، عواطف، روحيات، مشخصات جسماني و ويژگيهاي جنسيتي و خصايص مثبت و منفي خود واقف باشند. در حقيقت انسانها بهوسيله نمادهايي خود را به اشخاص و ديگران معرفي ميكنند. اين نمادها ميتوانند كلامي و غيركلامي باشند. در این جلسه در راستای هدف خود آگاهی سعی کردیم که دانش آموران را با این مطلب آشنا نماییم که شخصیت هر فرد دارای ابعاد مختلفی است :شادی ،غم،وحشت زده،سرزنده و بسیاری ابعاد دیگر برخی افراد وجوه مختلف شخصیت خود را به راحتی نشان می دهند ،در حالی که برخی دیگر به راحتی بسیاری ازاحساسات خود را پنهان می کنند و در نهایت از آنها خواسته شد با کمک دوستانشان مکعبی درست کنند وحالا شش وجه مکعب خود را با توجه به این موارد با کشیدن نقاشی یا نوشتن کلمه درباره خودتان و آرزوهایتان تزیین نمایند.
*به نظرت چه کاری را به خوبی می توانی انجام دهی؟
*چه آرزوها و برنامه هایی برای آینده در ذهن خود داری؟
*مطلبی در باره خانواده ات
*در حال حاضر چه احساسی داری؟
*کدام ویژگی خود را بیشتر دوست داری؟
*موفقیت هایی که در زندگی ات احساس غرور می کنی
جلسه هشتم درس ششم95/09/02
بنام خداوند بخشنده مهربان
عنوان:روزنامه من
عرض سلام و احترام خدمت اولياي گرامي
چگونگی رفتار ما ریشه در نگاهمان نسبت به خودمان دارد. شخص معلول هم از این قاعده مستثنی نیست. اگر نگاهی که اجتماع و خانواده به او دارند متمرکز بر ناتوانایی هایش باشد، تصویر او نیز از خود منفی خواهد بود. اما باید بر این نکته تاکید کرد که چنین تصویری می تواند با افزایش سطح خودآگاهی فرد نسبت به توانایی هایش، به تصویری مثبت و کارآمد تبدیل شود و در پی آن رضایت و لذت او با وجود تفاوت جسمی با دیگران افزایش یابد .. .
ما هم به طور مداوم و پیوسته در معرض پرسش هایی در مورد خودمان هستیم هنگامی هم که نسبت به طرح این سوالات ناآگاهیم، باز هم با طرح چنین پرسشهایی از خود، کارهای مختلف را امتحان و از بعضی کارها اجتناب می کنیم. ، به عبارتی پاسخ ما به این پرسشها، به سوالی بزرگتر و کلی تر باز می گردد، من کیستم؟
پاسخ به این سوال روشن می کند که انسان می تواند درباره خود، تواناییهاو ویژگی هایش به دانش و آگاهی دست یابد و نسبت به خویشتن به عنوان موجودی متمایز از دیگری و فاعل عمل، شناخت دارد
بهتعبیر روانشناسانه، توانایی فرد در شناخت خود و آگاهی از خود به عنوان موجودی متمایز را خودآگاهی و پاسخ به سوال من کیستم؟، همان چیزی است که خودپنداره نامیده می شود. هر چه پاسخ افراد به سوال من کیستم؟ دقیقتر باشد،
. فرد از توانایی خودآگاهی بیشتری برخوردار خواهد بود. چگونگی برداشتی که ما از خود داریم، نقشی مهم و زیربنایی در احساس رضایت از زندگی دارد. بنابراین، تقویت توانایی خودآگاهی و به تبع آن داشتن خودپنداره ای دقیق می تواند فرد را در جهت مقابله با مشکلات و حل آنها یاری دهد.
افرادی که خودآگاهی عمومی دارند، از دیدگاه دیگران نسبت به خودشان آگاه هستند و افرادی که خودآگاهی خصوصی دارند، از احساسات درونی خود آگاه هستند و می توانند خود را به خوبی تحلیل کنند. افرادی که خودآگاهی عمومی بالاتری دارند، بیشتر نگران استقلال و هویت خود هستند و به احتمال بیشتری خود را با معیارهای بیرونی هماهنگ می کنند. افرادی که خودآگاهی خصوصی بالاتری دارند، خودپنداره دقیقتر و مفصل بندی شده تری دارند و بیشتر بر اهداف و استانداردهای درونی متمرکز هستند.در این جلسه در راستای هدف خود آگاهی فعالیتی که از دانش آموزان خواسته شد انجام دهند درست کردن روزنامه شخصی و مطلع کردن دیگران از زندگی ،افکار و رویاهای خود با این مضامین:
*اخبار مربوط به من
*درباره خانواده ام
*بهترین قسمت زندگی من
*بخش ورزشی
*من دوست خوبی هستم زیرا
نیازمندیها و شغلهایی که مایلم درآینده به آنها بپردازم. *
.
جلسه نهم درس هفتم95/09/09
بنام خداوند بخشنده مهربان
با عرض سلام و احترام خدمت اولياي گرامي
. مهارت های ارتباطی خوب مستلزم داشتن سطح بالایی از خودآگاهی می باشند.اگر فرد بداند که چه اثری روی دیگران می گذارد، آنگاه می تواند تصمیم بگیرد که آیا واقعاً همان ارتباطی است که او مایل به برقراری آن بوده است یا خیر؟
برای اکثر ما توصیف ویژگیهای اخلاقی و رفتاری خود برای دیگران کار سخت و دشواری است. اغلب ما فقط به واسطه یک سری ویژگیهای کلی و عمومی از جمله سن، جنس، نام خانوادگی، تحصیلات، وضعیت شغلی و خانوادگی و ... که هنگام معرفی خود به دیگران ارائه می کنیم، خودمان را می شناسیم و از ویژگیهای شخصیتی و رفتاری خود اطلاع کافی و مناسبی نداریم. به عنوان مثال نمی دانیم که چه کارهایی را خوب می توانیم انجام دهیم؟ در چه کارها و زمینه هایی استعداد کافی نداریم؟ چه ویژگیهای اخلاقی خوب و مثبتی داریم؟ ویژگیهای اخلاقی بد ما کدامند؟ در زندگی چه اهداف کوتاه مدت و یا بلند مدتی برای خود داریم؟ علائق و اولویت های زندگی ما چیستند؟ باورها و ارزش های ما کدامند؟
هر چه بیشتر و بهتر خودتان را بشناسید، بهتر می توانید انچه را که هستید، بپذیرید و یا تغییر دهید. زمانی که فرد تصویر تاریک و مبهمی از خود دارد، در واقع شناخت واقعی از خود نداشته و در کشمکش های درونی خود باقی می ماند. وقتی ما شناختی از خود درونی مان نداشته باشیم، خود را به دست محیط و اطرافیانمان می سپاریم و درنتیجه این نیروهای بیرونی هستند که شخصیت ما را شکل داده و برای ما قالب و ساختار تعیین می کنند. در اینصورت از بسیاری از پتانسیل های وجودی خود غافل مانده و آنها را سرکوب می کنیم. از سوی دیگر وقتی شخصیت و رفتار ما براساس نیروهای بیرونی شکل گرفته باشد، بسیار شکننده و دائماً در حال تغییر خواهد بود و لذا دشواری های زیادی از جمله شکست های مکرر را می تواند به دنبال داشته باشد.
با پیشرفت تکنولوژی و زمان، ضروری است تا دانش و مهارت های خود را برای همراه شدن با تغییرات روزمره جامعه، به روز و تازه نگه داریم. البته نقطه شروع این فرایند، شناخت خود به عنوان فردی منحصر به فرد است و برای این کار باید شایستگی ها و توانمندی های خود را تعیین کرده و نیروهای بالقوه وجودمان را شناسایی کنیم.
رشد خودآگاهی به فرد کمک می کند تا دریابد تحت استرس قرار دارد یا نه و این معمولاً پیش شرط ضروری روابط اجتماعی و روابط بین فردی مؤثر و همدلانه است. شناخت خود و آگاهی از مفهوم درونی و ذهنی خویش به عنوان یک شخص می تواند فرد را در رویارویی با مشکلات و مسائل زندگی یاری دهد. در راستای هدف خود آگاهی در این جلسه برای دانش آموزان این مطلب توضیح داده شد همه کسانی که مدتی با هم می گذرانند و با هم کار می کنند شناخت بیشتری نسبت به یکدیگر پیدا می کنند .گاهی اوقات اگر از مسائل روزمره یکدیگر آگاه نباشید نمی توانید به راحتی مسائل خود را با دیگران در میان بگذرید.دانستن این که دیگران به چه چیزهایی علاقه مندند از چه چیزهایی متنفرند ،فعالیت های تفریحی آنها چیست و جزئیات ظریف دیگر ،می تواند سر آغاز گرد آمدن افراد به دور هم باشد. به همین منظور از دانش آموزان خواسته شد در مورد خود بیندیشند و نظرات خود را با دیگران در میان بگذرانند وکتابی با این مضامین در مورد خود آماده نمایند:
*من چه شکلی هستم؟
*کارهایی که به خوبی از عهده انجام آنها بر می آیم؟
*غذاهای دلخواه من
*اعضای خانواده من چه شکلی هستند؟
*جایی که دوست دارم تعطیلات را در آنجا بگذرانم؟
*به چه چیزی بیش از همه افتخار می کنم؟
*کارهایی که دوست دارم در یک روز بارانی انجام دهم؟
*کارهایی که دوست دارم همراه خانواده خود انجام دهم؟
*چه چیزی مرا ناراحت می کند؟
*چه چیزی مرا خوشحال می کند؟